|
کد مطلب: 74575
چرا آمريکا در قبال گروگانگيري الجزاير سکوت کرد؟
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 758
به گزارش سلام لردگان ، ايالات متحده موضع خود در قبال مداخله فرانسه در مالي را بسيار محتاطانه ابراز کرد تا از القاي پيام مورد نظر افراط گرايان مبني بر تقابل اسلام و غرب در مالي جلوگيري کند؛ پيامي که مداخله مستقيم آمريکا و همراه شدنش با فرانسه ميتوانست در اذهان ايجاد کند.
اما گزارشهاي منتشره در روز جمعه مبني بر اينکه گروه گروگانگير وابسته به القاعده در الجزاير، خواستار مبادله گروگانها با دو افراط گراي زنداني در آمريکاست، نشان داد آمريکا نه تنها نميتواند کمکي به بهبود اوضاع بکند، بلکه عملاً خود در مرکز درگيري جهاني با القاعده است.
نشريه «کريستين ساينس مانيتور» با اشاره به اين موارد، در تحليلي به بررسي نسبت رويدادهاي جاري در الجزاير و مالي با ايالات متحده پرداخته است.
اين نشريه اشاره ميکند که در همين راستا، روز جمعه، هيلاري کلينتون، وزير خارجه آمريکا، در سخناني خواستار افزايش حمايت ايالات متحده از تلاشهاي ضدتروريسم در شمال آفريقا شد.
اما پيشنهاد مبادله اسرا که از سوي گروه وابسته به القاعده و از طريق سرويس خبري موريتاني اعلام شد، نشانگر اين است که چگونه نيروهاي افراط گرا درس مهمي را از مغزهاي متفکر القاعده آموختهاند: اين به سود القاعده است که ايالات متحده را تحريک کرده و آن را به بخشي از مبارزه ضدغربي تبديل کنند.
پيشنهاد اين گروه عبارت است از مبادله گروگانهاي آمريکايي خود با «شيخ عمر عبدالرحمان» مصري که به واسطه طرح بمبگذاري در نيويورک، در کاروليناي شمالي در زندان است و همچنين «عافيه صديقي» پاکستاني که به واسطه تلاش براي قتل سربازان آمريکايي در افغانستان، به حبس ابد محکوم شده است.
اين گزارش ميافزايد، روز جمعه، ايالات متحده به سرعت به اين پيشنهاد واکنش نشان داد و اعلام کرد، هيچ گونه توافقي با گروگانگيران نخواهد داشت.
همچنين ويکتوريا نولند، سخنگوي وزارت خارجه اين کشور گفت: «ايالات متحده با گروگانگيران مذاکره نميکند».
اما به باور تحليلگران، اين موضع براي گروگانگيران الجزايري غيرمنتظره نبود؛ در حقيقت، هدف از اعلام عمومي اين پيشنهاد، چيز ديگري بوده است.
«پاتريک کلاوسون»، مدير تحقيقاتي مؤسسه سياستگذاري خاور نزديک واشنگتن در اين باره ميگويد: «اين موضوع من را به ياد اظهارات صدام حسين مياندازد که پس از اشغال کويت در سال ???? گفت، هنگامي که درگيري فلسطين و اسرائيل حل و فصل شود، از کويت بيرون خواهد رفت... امري که اتفاق نخواهد افتاد و شما هم اين را ميدانيد؛ اما نکته چيز ديگري است».
گفتني است، هنوز اطلاعات دقيقي درباره اينکه چه تعداد از گروگانها هنوز در اختيار گروگان گيران باقي ماندهاند و اين که چه تعداد از آنها آمريکايي هستند، در دست نيست. به گزارش «آسوشيتدپرس»، دستکم يک آمريکايي در اين ميان کشته شده است؛ وزارت خارجه آمريکا نيز شب گذشته اين موضوع را تأييد کرد.
خبرگزاري رسمي الجزاير روز جمعه مدعي شد که در جريان حمله به مقر گروگانگيرها، بيش از ??? الجزايري و نزديک صد نفر از ??? گروگان خارجي، آزاد شدهاند. ديگر گزارشها حاکي از آن است که همچنان شصت گروگان در دست گروگانگيرها باقي مانده است.
با اين حال، برخي از الجزايريهاي آزاد شده گفتهاند، حمله نظامي به مقر گروگانگيرها ـ که با هدف جلوگيري از فرار آنها از محل انجام گرفت ـ به کشته شدن دهها تن از گروگانها و همچنين گروگانگيران انجاميده است.
ايالات متحده تاکنون نگران آن بوده که هر گونه اقدام بينالمللي عليه گروگانگيران، به تلاشي از سوي غرب براي بازپسگرفتن مستعمرات سابق تعبير شود. هم اکنون نيز گروه افراط گراي گروگانگير الجزايري، اعلام کرده که اين کار خود را در انتقام حمله نظامي فرانسه به مالي انجام ميدهد.
با اين حال، بيانيه روز جمعه کلينتون، نشانگر اين بود که احتمالاً آمريکا تا اندازهاي سکوت خود را در اين زمينه خواهد شکست.
کلينتون در اين بيانيه گفت: «اين قطعاً ضروري است که ما همکاري ضدتروريستي خود را با الجزاير و همچنين با همه تلاشهاي ضدتروريسم در منطقه، تقويت کرده و عمق ببخشيم. من تأکيد ميکنم که ما آماده ارتقاي بيشتر حمايتهاي ضدتروريستي خود هستيم».
اين گمانه که اکنون دولت اوباما فعالانه به موضوع چالش تروريسم در شمال آفريقا واکنش نشان ميدهد، از سوي برخي تحليلگران به عنوان اقدامي پيشگيرانه در مقابل منتقدان در نظر گرفته ميشود؛ منتقداني که شايد واقعه الجزاير را به مثابه تکرار حمله ماه سپتامبر به کنسولگري آمريکا در بنغازي ليبي معرفي کنند.
در اين باره بايد گفت، قرار است، کلينتون هفته آينده با حضور در کنگره درباره واقعه بنغازي توضيح دهد و مطمئن است با اتهام کوتاهي در اين زمينه و ناديده گرفتن هشدارهاي امنيتي پيش از اين واقعه روبهرو خواهد شد.
به اين ترتيب، دولت ايالات متحده ناچار است براي جلوگيري از تکرار اين امر و تحت فشار قرار گرفتن بيش از اندازه از سوي منتقدان، اقدام جدي در الجزاير انجام دهد که اين امر، در حقيقت نشانگر آن است که چگونه گروههاي تروريستي شمال آفريقا توانستهاند آمريکا را به بازي در زمين خودشان وادار کرده و پيامهاي موردنظر خود را از اين راه القا کنند. (منبع «تابناک»)
|
|
|
|